Foto: Pepe Camps
Mar Grimmalt "Tota s'alegria"
"Tota s'alegria" és veure en perspectiva i des de lluny quelcom que es va acabar. En aquest senzill, Mar Grimalt, acompanyada d'una producció atmosfèrica de Lluís Cabot, cerca l'engranatge d'una nostàlgia transformada. La vida és sempre un camí d'anada.
El 6 d’octubre de 2024, Mar Grimalt presenta el final de gira del seu primer treball discogràfic "Espurnes i coralls", publicat el 2023, a la fàbrica de materials de construcció de la seva família, FCO GRIMALT, S.A. situada a Felanitx, Mallorca. Va ser en aquesta fàbrica on foren gravats els sons de les màquines que s’integren en el disc i que s’entremesclen amb la veu i la música de Mar Grimalt. En aquest concert, l'artista revisitarà les cançons, immersa dins l’univers on les va crear. L’acompanyaran Carles Medina i Joan Vallbona. Participaran també Joana Gomila (que fou una de les productores del disc juntament amb Laia Vallés), Ada Elionor, Biel Carbonell i la coral Vint&Sing dirigida per Clara Fiol. L’espectacle comptarà amb un desplegament escènic molt especial per honorar així les seves arrels familiars i industrials, fer palès la crítica a la sobreexplotació del nostre territori i tancar un cicle de més de dos anys de gira.
El videoclip de la cançó, s'ha construït a partir d'imatges d'arxiu de l'any 1987, de la fàbrica familiar, i d'imatges del bateig de la mateixa Mar Grimalt, que també es va celebrar a la fàbrica, l'any 1996.
Mar Grimalt (Felanitx, Mallorca, 1996)
De petita cantava i s’inventava cançons i poemes que feia apuntar a la seva mare a una llibreta. Per això l’apuntaren a l’escola de música del seu poble, on començà a tocar el piano. Però als dotze anys, quan la seva mare li va treure d’un guarda-roba la guitarra que li havia regalat a ella de jove son pare, va deixar els estudis reglats de música i es va posar a cantar i fer cançons i a viure la música des del lloc on ella li neix, el baix ventre. Per a ella, fer cançons és com una espècie de purga i un procés d’autoconeixement on es permet treure la seva part més obscura, profunda i canviant.
L’any 2020, juntament amb Carlos Otero, amb qui forma el duo Río Ciclo, publica l’àlbum "Tú y yo aquí", un cant a la vida, la naturalesa i als éssers que l’habiten com a fenòmens dicotòmics, lineals i cíclics alhora.
Ha viscut a Madrid i a Mèxic, on s’ha format en Teràpia Ocupacional i Musicoteràpia. És a l’illa on es troba de ple amb la percussió ibèrica a través d’un grup de persones que exploren ritmes folklòrics amb el pandero quadrat i canten cançons tradicionals i formà part del grup Ható Gató. És també a l’illa on decideix treure dels calaixos les seves melodies més íntimes i presentar-se a diversos certàmens, el Sona9, en el qual va ser seleccionada en la fase preliminar, l’Art Jove de les Illes Balears, en el que fou finalista i, finalment, al Concurs Sons de la Mediterrània, del qual en va ser la guanyadora.
Gràcies al premi, ha pogut girar per diversos festivals de Catalunya durant l’estiu i la tardor de 2022, i gravar el seu primer disc "Espurnes i coralls" que es va publicar el 2023. En aquest àlbum resignificà la seva arrel transformant els sons de la fàbrica de materials de construcció de la seva família en les bases rítmiques de les cançons. Comptà amb la producció de Joana Gomila i Laia Vallés. Amb el projecte ha girat arreu dels països catalans fins a Itàlia, i ha guanyat diferents premis com el XVI Premi Miquel Martí i Pol, el premi Enderrock Balears de la Crítica al Millor Disc Revelació i el Premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel.
En els darrers anys ha participat en altres projectes escènics com a cantant, actriu, rapsode o creadora de l’espai sonor, com "Miquel Bauçà: sec i fràgil", "Fam de paraula i terra" i "Mots d’enclusa", que proposen una manera diferent de viure la poesia a través de l’espai sonor i el cos.