top of page
DSC_0299_edited.png

Foto: Pepe Camps

Arnau Obiols "Mont Cau"

MONT CAU és el quart treball discogràfic que Arnau Obiols firma amb el seu nom. És una passa endavant del camí encetat amb l'anterior projecte TOST, en que continua exprimint el format solo amb la veu i la bateria com a protagonistes, però també amb l'electrònica, les gravacions de camp i d'altres instruments com el flabiol i la guitarra.

 

Si TOST era un cant a la muntanya més humana, col·lectiva i anònima basant-se en el repertori tradicional del Pirineu català. MONT CAU és un cant a la muntanya física, a la part natural i profunda de la muntanya. La muntanya, la seva pregonesa, n'és la principal inspiració, és el cau on refugiar-se en un món, el dels humans, sovint hostil i descoratjador. És un àlbum dedicat a la natura, la Mare de totes les coses i per tant una celebració del fet de viure atents i de manera respectuosa amb l'entorn natural.

 

En aquesta ocasió, Arnau Obiols ha elaborat un repertori basat en músiques i lletres pròpies però també agafant alguns textos i reflexions d'autors contemporanis com l'escriptor i artista Perejaume dels quals, juntament amb el científic ambiental Martí Boada en sentirem les seves pròpies veus. O musicant el recordatori de la mort de la seva padrina materna escrit pel seu pare, l'escriptor Joan Obiols.

 

Continua mantenint la corda tensa amb el cant tradicional, fent l'única versió de l'àlbum, les desconegudes Cobles dels pagesos.

 

*MONT CAU, escrit tot junt, Montcau, és un topònim comú a la geografia muntanyenca catalana, és per això que el títol de l'obra s'escriu separat, per reforçar la idea de mont refugi, casa, amagatall, cau.

 

 

ARNAU OBIOLS

Neix a la Seu d’Urgell, el Pirineu català, una tardor del 1985. De petit comença a tocar la percussió amb objectes que troba a les cases de pagès dels seus padrins. Des de llavors, la bateria i la percussió l’han acompanyat sempre més. Més endavant, el cant pirinenc, s'afegirà a la percussió com a company essencial per fer cantar la vida.

 

Ha tocat en projectes de diferents àmbits musicals, sobretot dins del jazz contemporani i la improvisació, i des de fa uns anys s’especialitza en la revisió des d’un punt de vista contemporani de la tradició musical del territori catalanoparlant i, sobretot, pirinenc. Dos móns, el de la música d’arrel i el de l’experimentació musical, que s’uneixen en una mateixa música.

 

Alguns dels projectes destacables són David Mengual Resolut Trio, Joana Gomila Folk Souvenir, El Pont d’Arcalís, Inxa Impro Quintet, Rufaca Folk Jazz Orchestra, Kepa Junkera “Fok”, Free Art Ensemble, Joan Francés Tisnèr o el duet amb Artur Blasco.

 

A part de la participació en aquests i d’altres projectes com a músic, Arnau Obiols compon i arranja, i ha publicat sota el seu nom els discs: Projecte Pirene (Aladid Records, 2013), Libèrrim (Aladid Records, 2015) i Tost (Microscopi, 2019). També ha publicat l'àlbum Vol.1 sota el pseudònim Butzurada, i ha fet la direcció musical del projecte Ullsclucs coproduït entre L'Auditori de Barcelona i la Fira Mediterrània de Manresa, dels quals també se n'ha publicat un àlbum.

 

Els projectes interdisciplinars també són habituals en la seva obra. Ha participat amb artistes de la dansa, la poesia, el cinema, l'escultura, la literatura etc. Podem destacar, entre d'altres, les col·laboracions amb l'artista i escriptor Perejaume, l'escultor Ernest Altés, el grup Comediants o la BSO del documental "El No a l'ós" de Vanesa Freixa i Pepe Camps.

 

En les intervencions artístiques a la natura ha trobat una via d’expressar la seva manera de viure i veure el món. Ha creat peces com: Rocs d’Alendo Suite “Solo en set moviments” (2014), Ofrena (2016) o el projecte Brots Transhumants coliderat amb el ballarí Magí Serra i el creador audiovisual Pepe Camps.

 

Actualment prepara el seu nou treball discogràfic, una passa més d'una obra en constant recerca i evolució.
 

A més a més, Arnau Obiols s’interessa per les arts plàstiques creant cartells, quadres o objectes propers a la poesia visual.

bottom of page